Karafka dekanter 4 kieliszki zestaw do wina Royal Leerdam

Dodane przez Piotr, Poniedziałek, 18 Wrzesień, 2017  10:37

Opis oferty:

Zestaw do wina dekanter + kielszki
Royal Leerdam

Royal Leerdam to eleganckie, funkcjonalne i krystalicznie czyste naczynia szklane.
Organizujesz przyjęcie, kolację z przyjaciółmi lub inny poczęstunek? Asortyment z tej serii pasuje na każdą okazję.

Marka cieszy się niezwykłym uznaniem na świecie już od ponad 130 lat. Royal Leerdam to drugi na świecie producent opakowań szklanych, drugi w Europie i trzeci na świecie producent kieliszków.
Około 90% produkcji kieliszków eksportowanych jest na cały świat. Cechy charakterystyczne produktów Royal Leerdam to szkło sodowe, automatyczne o krystalicznej przezroczystości (brak wtrąceń ciał obcych, pęcherzyków powietrza, przebarwień, itp.) oraz przede wszystkim brak szkodliwego ołowiu.
Niewidoczne łączenie nóżki z czarką oraz starannie wykończone i gładkie spody stopek, brak pofałdowań i smug to zalety szkła marki Royal Leerdam. Szkło jest lekkie, cienkie ale i wytrzymałe dzięki poddawaniu specjalnej obróbce termicznej, która polega na szybkim ogrzewaniu i chłodzeniu.
Royal Leerdam wyróżnia bardzo eleganckie wzornictwo oraz piękne opakowania.

1 x dekanter o pojemności 1,5L
4 x kieliszek o pojemności 500ml
Wymiary podane na zdjęciu poniżej
Waga kompletu 1,08kg

Jaką rolę ma do spełnienia dekanter?

Jest to naczynie wykonane ze szkła, które w swym kształcie jest bardzo podobne do karafki. Różni się jednak od niej tym, że ma szeroki, w kształcie dysku spód. Dekanter spełnia inną funkcję, aniżeli karafka - przeznaczony jest do wina i ma podwójne zastosowanie:

w dekantacji wina (określenie pochodzi z dziedziny chemii i oznacza zlewanie cieczy znad osadu)
W przypadku niektórych win (przeważnie starych) wytrąca się osad. Żeby ten osad nie został przelany do kieliszków stosuje się dekantację. Wino w naczyniu rozlewa się na bardzo szerokiej powierzchni, dzięki temu osad powinien szybciej osiąść na dnie.
W tym celu najpierw należy butelkę z takim winem pozostawić by się odstała, następnie należy ją ostrożnie otworzyć i powoli przelać zawartość (uważając na osad) do dekantera.

2. w napowietrzeniu wina
Często się zdarza, że wino w celu wydobycia jego prawdziwego bukietu potrzebuje odpowiedniego napowietrzenia. Dotyczy to głównie win, które po przechowywaniu w butelce mają bardzo intensywny (aż za bardzo) bukiet. Żeby stonować aromaty i równocześnie doprowadzić do ich odpowiedniego wymieszania, wino najlepiej przelać na jakiś czas do dekantera. Ponieważ dolna część naczynia jest bardzo szeroka, sprawia to, że wino rozlewa się na dużej powierzchni i dzięki temu zwiększa się jego kontakt z powietrzem. Kiedy wino się napowietrzy - uwypukli się odpowiednio jego bukiet.

Smacznego!
Napisz wiadomość

Napisz wiadomość

Uzupełnij adres e-mail Wpisz poprawny adres e-mail
Uzupełnij treść zapytania Treść zapytania musi być dłuższa niż 2 znaki
Dodaj załącznik
Dozwolone pliki: jpg, jpeg, png, doc, docx, pdf, gif, html, txt.
Przepisz poprawnie kod z obrazka
Wyświetleń oferty: 597
  • Wypromuj
  • Zgłoś naruszenie
  • Drukuj ulotkę
  • Edytuj/usuń
Zgłoś opinie